Mindfulness Nedir?

Kitap okurken bir an durup düşündüğünüzde ne okuduğunuzu hatırlamadığınız oldu mu hiç?

Ya da ekran karşısında çalışırken, yemek yemeyi unuttuğunuz, açlığınızı fark etmeden akşam olduğunu gördünüz mü hiç?

Ya da arabanızla markete giderken, market  yolu yerine her gün işe gittiğiniz yola saptınız mı?

Ya da her sabah geçtiğiniz sokaktaki mis gibi kokan manolya ağacını yeni fark ettiğiniz oldu mu hiç? 

Benzer durumlarla hepimiz karşılaşmışızdır. Bunlar günümüzün çoğunu otomatik pilotta yaşamamızın sonucu. Aslında sıradan bir eylemi ne yaptığımızı düşünmeden otomatik olarak yapıyoruz. Sonra düşündüğümüzde de ne yaptığımızı, nasıl yaptığımızı hatırlamıyoruz. 

Hepimizin hayatı çok yoğun. Yapılması gereken işler, gidilmesi gereken yerler, ulaşılması gereken hedefler derken bir koşturma içindeyiz. 

Hayatın güzelliklerini kaçırıyor, bedenimizin verdiği sinyalleri duymuyor, olaylara otomatik tepkiler veriyor, zihnimiz sürekli hareket halinde adeta bir makine gibi yaşıyoruz. Hayatı gerçekten yaşamak yerine sürekli bir şeyleri “yapma” telaşındayız. 

Stres, kaygı, depresyon ve aşırı tepkisellik peşimizi bırakmıyor. Hem kendimize, hem sevdiklerimize zarar veriyoruz. Mutluluğun peşinde koşuyoruz ama ulaşamıyoruz. Kendimizle ve çevremizle sürekli bir kavga halindeyiz.

Mindfulness bunların tersine, otomatik pilottan çıkarak anda olana dikkatimizi vermemize, sağa sola savrulmadan hayatımızın dümenini elimize almamıza yardım ediyor.

Prof. Jon Kabat-Zinn’in tanımına dayanarak mindfulness, dikkatimizi bilerek, isteyerek içinde bulunduğumuz ana yönlendirme, anda olanlara açık, yargısız, hoşgörülü ve meraklı bir tavırla yaklaşabilme becerisi olarak tanımlanıyor. 

Mindfulness Türkçe’ye “farkındalık” veya “bilinçli farkındalık” olarak çevrilmiş. Ben genellikle “mindfulness” veya “farkındalık” şeklinde kullanmayı tercih ediyorum. 

Mindfulness becerisi, olanı olduğu gibi görmemize yardım ediyor.

  • Duygu ve düşüncelerimizden kaçınmadan ya da onlara tutunmadan, olanları değiştirme çabasına girmeden kendimize, olaylara, dünyaya ve ilişkilerimize farklı  ve geniş bir açıdan bakabilmemizi sağlıyor. 
  • Otomatik tepkiler vermek yerine, bir seçim yapma şansımız olduğunu gösteriyor. 
  • Seçim yapma şansı da bizi özgürleştiriyor.
  • Bu özgürlük, içsel kaynaklarımızı fark etmemizi, kendimizi keşfetmemizi sağlıyor. 
  • Bunun sonucunda da dönüşüm başlıyor.

İçinde bulunduğumuz an, bu anı izleyen anları ve geleceği biçimlendiriyor. 

Şimdiki ana farkındalıkla ve dikkatle yaklaşırsak, gelecek anlarımızı, dolayısıyla hayatımızın kalitesini biçimlendirme şansımız oluyor. 

Bu da daha iyi ve doyumlu bir yaşamın anahtarını sağlıyor bize.

Mindfulness geliştirilebilen bir beceri.

Mindfulness aslında hepimizin içinde olan, doğuştan gelen bir beceri.  Nasıl ki düzenli fiziksel egzersizlerle kas ve kemik yapımız güçleniyorsa, mindfulness becerisi de sürekli ve düzenli pratikle geliştirilebiliyor. 

Birisi “Mindfulness Nedir?” üzerinde düşündü

Yorum bırakın