top of page

Mindfulness Nedir?

Mindfulness, içinde bulunduÄŸumuz ana, ÅŸimdiki anda olan her ÅŸeye kasıtlı olarak dikkat vermek olarak tanımlanıyor. 

 

Bu, zihnimizde, bedenimizde ve dış çevrede olup bitenleri fark etmek anlamına geliyor. Yani mindfulness düÅŸüncelerimizi, duygularımızı, bedenimizdeki fiziksel duyumları, çevremizdeki insanları, tüm olup bitenleri, dünyayı merak, ilgi ve nezaketle fark etmek demek.

 

Türkçe’ye “bilinçli farkındalık” olarak çevrilen mindfulness, aslında hepimizin doÄŸal olarak sahip olduÄŸu bir beceri, zihnimizin temel bir niteliÄŸi.

 

Mindfulness’ı zihnin farkında olma, odaklanma ve doÄŸal zekasını kullanma kapasitesi olarak da tanımlayabiliriz. 

 

Mindfulness geliÅŸtirilebilen bir beceri. Nasıl ki düzenli fiziksel egzersizlerle kas ve kemik yapımız güçleniyorsa, mindfulness becerisi de sürekli ve düzenli pratikle geliÅŸtirilebiliyor. 

Neden Mindfulness?

Mindfulness hepimizin sahip olduÄŸu doÄŸal bir beceri olmasına karşın, günlük hayatta bu becerimizi kullanmayı sıklıkla unutuyoruz ve otomatik pilotta yaşıyoruz. 

 

Çevremizde olup bitenleri net olarak göremiyor, olaylara, kiÅŸilere ani tepkiler veriyoruz. DüÅŸüncelerin, duyguların arasında savruluyor, yargıların, belirli düÅŸünce kalıplarının içinde sıkışıp kalıyoruz. 

 

GeçmiÅŸin piÅŸmanlıkları, geleceÄŸin kaygıları arasında savrulurken, hayatın güzelliklerini kaçırıyoruz. Canımız acıyor.

 

Kendimizle, dünyayla, yaÅŸamla yani varoluÅŸla gerçek bir temas kuramıyoruz.

 

Hayatın zorlukları karşısında savunmasız kalıyoruz. Bireysel ve toplumsal acıların artmasına katkıda bulunuyoruz. 

 

İyi oluş halimiz, sağlığımız olumsuz etkileniyor.

 

Hayatımızda anlam duygusunu kaybediyoruz. 

 

Deyim yerindeyse hayatımızı bozuk para gibi harcıyoruz! 

 

Toplumda zihinsel ve fiziksel hastalıklar, ekonomik ve sosyal adaletsizlik, toplumsal cinsiyet eÅŸitsizliÄŸi, her tür ÅŸiddet hızla artıyor. Dünyanın sınırlı kaynakları vahÅŸice tüketiliyor. 

 

Dünyamız yaÅŸanmaz bir yer haline geliyor! 

 

Mindfulness bu noktada çok önemli bir role sahip:

 

Mindfulness kendimizle, yaÅŸamla ve dünyayla gerçekten temas etmemizi saÄŸlayarak, kendi varoluÅŸumuza, varoluÅŸun gerçeklerine uyanmamıza yardım ediyor. Bu açık farkındalık ve uyanıklık hali yaÅŸamla yeni bir yolla iliÅŸkilenmemize, acılarımızı azaltarak, hayatımızı ve dünyayı daha anlamlı ve daha iyi hale getirmemize yardım ediyor. 

Mindfulness Nasıl Yardımcı Olur?

Faydaları Nelerdir?

Mindfulness olayları, olguları net ve açık bir ÅŸekilde görebilmemize, otomatik davranışları ve kalıpları fark etmemize, tepki yerine ustaca yanıt verebilmemize yardım ediyor. Bu da bize seçim yapma ÅŸansı veriyor ve zihinsel özgürlük olasılığı sunuyor. 

 

Mindfulness hayatın zorluklarıyla uyumlu yaÅŸayabilmemiz için mevcut içsel kaynaklarımızı güçlendirmemizi saÄŸlıyor.

 

Acıyı azaltarak, iyi oluÅŸ halimizi geliÅŸtirmemize yardımcı oluyor. 

 

Mindfulness pratikleri sade ancak derin ve etkili pratikler. 

 

Mindfulness kendi zihnimizle çalışarak daha farkında, daha anlayışlı, daha ÅŸefkatli, dayanıklı, etik ve sevgi dolu bir toplum oluÅŸturmamız için bize pratik ve çok güçlü araçlar sunuyor. 

Mindfulness Nasıl Pratik Ediliyor?

Mindfulness pratikleri formel ve formel olmayan (informel) uygulamalar olarak iki ÅŸekilde ele alınıyor.

 

Bir eÄŸitmen yönlendirmesi ya da ses kaydı eÅŸliÄŸinde belirli bir süre dikkati farklı ÅŸeylere odaklayan pratiklere yapılandırılmış - formel uygulamalar diyoruz. Bu pratikleri belli bir süre spor salonuna gitmek gibi düÅŸünebiliriz. 

 

Nefes farkındalığı meditasyonu, beden taraması, 3 adımda nefes alanı gibi formel mindfulness pratiklerinde belli bir süre (5-45 dakika gibi) sessizlik içinde durarak, dikkatimizi farklı ÅŸeylere yönlendiriyor, deneyimimizi fark ediyoruz. 

 

Hayatımızın içinde dikkatimizi vererek yaptığımız her türlü aktiviteyi de yapılandırılmamış-formel olmayan uygulamalar olarak adlandırıyoruz. 

 

Tüm duyularımızı kullanarak kahve içmek, yemek yemek, duÅŸ almak, rüzgarı tenimizde hissetmek, sesleri dinlemek, renkleri fark etmek, yürümek gibi günlük aktiviteler bu tür uygulamalara birer örnek. 

 

Mindfulness pratikleri hayatın her anında ÅŸefkat, nezaket, anlayış, yargısızlık, merak gibi tutumları geliÅŸtirmemize yardımcı oluyor. 

 

Yaptığımız tüm uygulamaların esas amacı, bu uygulamalarda geliÅŸtirdiÄŸimiz farkındalığı, uyanıklığı hayatımızın her alanına taşıyabilmek. 

Bilim Mindfulness Ä°çin Ne Söylüyor?

Prof. Dr. Jon Kabat-Zinn, köklerini Budizm’den alan farkındalık, ana odaklanma ve ÅŸefkat gibi kavramları 1979 yılında Massachusetts Üniversitesi Tıp Merkezi’nde geliÅŸtirdiÄŸi MBSR (Mindfulness Temelli Stres Azaltma) Programı ile bilimsel alana taşımış. 

 

Klinikte kalp hastalıkları, kanser, AIDS, kronik aÄŸrı, baÅŸ aÄŸrısı, kaygı, panik, depresyon gibi sorunlar yaÅŸayan pek çok kiÅŸi MBSR programına katılmış. Jon Kabat-Zinn ve çalışma arkadaÅŸları programın etkilerini incelemiÅŸ ve çok olumlu sonuçlarla karşılaÅŸmış.

 

Bu ilk çalışmaları takiben pek çok araÅŸtırmacı mindfulness’ın etkileri üstüne çalışmalar yapmış, yapmaya da devam ediyor. Bu çalışmaların sayısı son on yılda katlanarak artmış. Kanıta dayalı araÅŸtırmaların çoÄŸu mindfulness’ın etkinliÄŸi hakkında merak uyandırıyor ve ümit vaat ediyor.

 

Mindfulness’ın etkilerini ortaya koymak için yapılan ilk bilimsel çalışmalardan bazılarının sonuçları*:

​

  • Massachusetts General Hospital ve Harvard Üniversitesi araÅŸtırmacıları fMRI beyin tarama teknolojisini kullanarak MBSR programının beynin yapısı üstünde yol açtığı deÄŸiÅŸiklikleri saptamış. 

 

8 haftalık programa devam eden katılımcıların beyinlerinin öÄŸrenme, hafıza, duygu düzenleme, benlik bilinci ve bakış açısını ilgilendiren bölümlerinde kalınlaÅŸma olduÄŸu belirlenmiÅŸ.  

 

Ayrıca bir tehdit karşısında hızla reaksiyon göstermemizi saÄŸlayan, stres, kaygı ve korkuyla ilgili olan beynin amigdala bölümünde incelme olduÄŸu görülmüÅŸ. 

 

Bu sonuçlar, mindfulness pratiklerinin beynin yapısındaki deÄŸiÅŸim yani nöroplastisiteyle yaÅŸam kalitemizi arttıran fonksiyonlar üstünde olumlu etkileri olduÄŸunu ortaya koyuyor. 

 

  • Toronto Üniversitesi’nde MBSR katılımcıları ile yapılan bir çalışma, zihindeki düÅŸüncelere kapılıp gitmeden ÅŸimdi ana odaklanmanın öÄŸrenebileceÄŸini ortaya koyuyor. 

 

Ayrıca, hareket eden zihnin yargısızca kabul edilmesinin kiÅŸilerin mutluluÄŸu için önemli bir yol olacağını öne sürüyor. 

 

  • Wisconsin Üniversitesi’nde yapılan iki ayrı çalışma ise, MBSR katılımcılarının stres, kaygı ve hayal kırıklığını programa katılmayanlara göre daha rahat ele aldıklarını ortaya koyuyor. 

 

Bu çalışmalardan birinde, MBSR’ın katılımcıların bağışıklık sistemi üstündeki olumlu etkileri de sunuluyor. 

 

  • UCLA ve Carnegie Mellon Üniversite’sinin ortak çalışmasında MBSR programının yalnızlık duygusunu azalttığı belirtiliyor. Bağışıklık sistemi üstünde yapılan testlerde inflamasyona yol açan genlerde azalma olduÄŸu görülüyor. 

 

Bu sonuç önemli, çünkü vücuttaki inflamasyonun kanser, kardiyovasküler hastalıklar ve Alzheimer’a neden olduÄŸu tahmin ediliyor. 

​

​

(*) Kabat-Zinn, Jon, Full Catastrophe Living – How to cope with stress, pain and illnessusing mindfulness meditation. Great Britain: Little Brown, 2013

Bilimin Işığında Mindfulness'ın Faydaları Ne? 

Mindfulness’a dayalı bilimsel yaklaşımların temeli olan MBSR programını oluÅŸturan, mindfulness’ın bilim dünyasında babası sayılan Prof. Jon Kabat-Zinn MBSR programını“bedeninizle, zihninizle, kalbinizle ve hayatınızla sistemli ve sevgi dolu bir yolla tanışmanıza bir davet olarak niteliyor.”

 

Prof. Jon Kabat-Zinn mindfulness’ın faydalarını ÅŸöyle özetliyor:

 

  • Kendimize olduÄŸumuz gibi olma izni verme

  • Ä°çimizdeki engin potansiyeli ve bütünlüÄŸü keÅŸfetme

  • Daha doyumlu bir hayat sürme

  • Daha saÄŸlıklı olma

  • Daha mutlu olma

  • Olaylara daha bilgece yaklaÅŸma

  • Acıyla yüzleÅŸebilme ve üstesinden gelebilme 

  • Stres, aÄŸrı ve hastalıklarla daha kolay baÅŸa çıkabilme

​

Kanıta dayalı birçok bilimsel araÅŸtırma sonucunu
gözden geçirdiÄŸimizde mindfulness pratiklerinin temel olarak
dört ana alanda fayda saÄŸladığını görüyoruz:

Dikkati

Düzenleme

  • Daha uyanık olma

  • Åžimdiki anın daha farkında olma

  • Daha uzun süreli odaklanabilme

  • Daha az hata yapma olasılığı

  • DeÄŸiÅŸen koÅŸullara daha kolay uyum saÄŸlayabilme, esneklik

  • Daha mutlu bir yaÅŸam

Beden Farkındalığı 

  • Bedenle gerçekten temas etme 

  • Bedenin her alanı için derin bir farkındalık geliÅŸtirme

  • Acıya ve sıkıntıya karşı farklı bir bakış açısı oluÅŸturma

  • Daha kolay sakinleÅŸme

  • Davranışları daha kolay düzenleyebilme

Duygu Durumunu Düzenleme

  • Daha az kaygı (anksiyete) 

  • Daha az stres

  • Stresi yönetebilme becerisi

  • Daha az depresyona girme olasılığı

  • Daha fazla kabul, olanı olduÄŸu gibi daha kolay görebilme

  • Daha az koÅŸullanma

  • Daha fazla öz-ÅŸefkat ve ÅŸefkat

Benlik ile

Yeni Bir Ä°liÅŸki

  • Kendine karşı daha dürüst olma

  • Kendini baÅŸkalarıyla daha az karşılaÅŸtırma

  • Kendini daha az yargılama

  • Tekrarlayan negatif düÅŸüncelerin azalması

  • Daha fazla öz-ÅŸefkat ve ÅŸefkat

  • Deneyime ve yeniliklere açık olma

  • Daha fazla ÅŸimdiki an deneyimi 

 Mindfulness Ne DeÄŸildir?

Zihni durdurmak ya da boÅŸaltmak deÄŸildir. 

Mindfulness dikkatimizi ÅŸimdiki andaki deneyimimize yönlendirmek, yani içinde bulunduÄŸumuz andaki düÅŸüncelerimizi ve duygularımızı fark etmek demek. 

 

Mindfulness pratikleri düÅŸüncelerimizi ortadan kaldırıp zihnimizi boÅŸaltmaz, aksine düÅŸüncelerimizi açıkça görmemize, düÅŸüncelerin mutlak gerçeÄŸi yansıtmadığını anlamamıza yardım eder. Böylece düÅŸüncelere kapılıp gitmeden onları net olarak görebilir,  bilinçli seçimler yapabiliriz. 

Duygusuz olmak deÄŸildir. 

Pek çok kiÅŸi mindfulness’ın bizi zorlu duygularımızdan kurtaracağını düÅŸünür. Oysa mindfulness pratikleri bizi duygularımızdan uzaklaÅŸtırmaz, aksine duygularımızı daha canlı ve net bir ÅŸekilde fark etmemizi saÄŸlar. Böylece kendimizle ve çevremizle gerçekten temas ederiz, duygularımız arasında savrulmadan daha bilinçli kararlar alabilir, daha hassas ve duyarlı hale gelebiliriz. 

Rahatlama ve gevÅŸeme tekniÄŸi deÄŸildir.

Mindfulness pratiklerinin asıl amacı gevÅŸeme ve rahatlama deÄŸil. 

 

Mindfulness hoÅŸa giden, hoÅŸa gitmeyen veya nötr tüm deneyimimizin anbean farkında olmak yani “tamamen uyanık olmak” demek.

 

Ancak, zihnin dinginleÅŸmesi ve sakinleÅŸmesiyle birlikte yaÅŸamla yeni bir iliÅŸki kuracağımız için bazı pratiklerde belli bir rahatlama ve gevÅŸeme hissetmek gayet doÄŸal.  

Daima pozitif olmak, olumlu düÅŸünmek deÄŸildir. 

Mindfulness pratiklerinin amacı pozitif ve olumlu düÅŸünceyi geliÅŸtirmek, sürekli pozitif bir ruh hali içinde olmayı saÄŸlamak deÄŸil. 

 

Hayatta sadece hoÅŸa giden ÅŸeyler yok. Acı, üzüntü, mutluluk, sevinç, kaygı, endiÅŸe, coÅŸku, heyecan gibi her duygu hayatın bir parçası. 

 

Mindfulness pratikleri ile hoÅŸa giden-gitmeyen ve nötr olan tüm duygu ve düÅŸüncelerimizi net bir ÅŸekilde fark etmeyi, yargılamadan ve tutunmadan onlarla kalabilme becerimizi geliÅŸtiriyoruz.

 

Pratikler, acıya da yüzümüzü dönmemizi kolaylaÅŸtırıyor ve ortaya çıkan içgörü ile acımız da azalmaya baÅŸlıyor. 

Bir din deÄŸildir.

Mindfulness pratiklerinin kökleri Budist geleneÄŸe dayansa da mindfulness kesinlikle bir din deÄŸil. Herhangi bir inanç ya da ideolojiye dayanmıyor. 

 

Budizm’de yer alan ÅŸefkat, nezaket gibi evrensel kavramlar sunduÄŸum programlarda da yer alıyor. Ancak bu kavramlar herhangi bir dini temele dayandırılmadan, herkesin günlük hayatına uygulayabileceÄŸi ÅŸekilde mindfulness pratiklerinde yer alıyor. 

 

SunduÄŸum MBSR, MBCT-L gibi programlar, psikoloji bilimi tarafından desteklenen tamamen seküler olarak tasarlanmış kanıta dayalı programlar. 

Sihirli bir deÄŸnek, hızlı ve mucize bir çözüm deÄŸildir.

Mindfulness hayatımızdaki tüm problemlerin çözümü deÄŸil. Hayatımızda olanları olduÄŸu gibi, açık bir kalp ve dingin bir zihinle görebilmemize, böylece en uygun çözümleri ve cevapları bulabilmemize yardım eden bir beceri.  

 

Mindfulness “olma halini pratik etmek” demek. 

 

Mindfulness pratiklerine baÅŸlayınca hayatımızın sihirli bir deÄŸnek deÄŸmiÅŸçesine mucizevi bir ÅŸekilde deÄŸiÅŸeceÄŸini beklemek doÄŸru bir yaklaşım deÄŸil. 

 

Bu beceriyi geliÅŸtirmek bir süreç. Düzenli pratik, sabır ve kararlılık ile sürece ve kendi içsel bilgiliÄŸimize güven duymayı gerektiriyor. 

Zor deÄŸildir.

Mindfulness öÄŸrenebilen, geliÅŸtirilebilen bir beceri. 

 

Mindfulness pratiklerini yapmak için özel ekipmanlara ihtiyaç yok. Pratiklerin temeli olan nefesiniz, bedeniniz ve zihniniz zaten sizinle. 

 

Mindfulness’ta “yaptım yapamadım” gibi bir ÅŸey de söz konusu deÄŸil. Ulaşılacak bir yer, hissedilecek özel bir ÅŸey yok. Mindfulness tamamen kiÅŸinin mevcut anın içinde olduÄŸu haliyle kendi deneyimini fark etmesi.

Merak Edilenler

1 / Mindfulness herkes için uygun mu? Mindfulness benim için doÄŸru pratik ÅŸekli mi?

Mindfulness pratiÄŸinin özü “ne yaptığını bilmek”. Bu bilme hali, kavramsal olarak bilme hali deÄŸil, hepimizin içinde bulunan doÄŸal bir kapasite, bir zihin hali. Biz pratiklerle bu kapasitemizi ortaya çıkarıp geliÅŸtiriyoruz. Dolayısıyla “ben yapamam” gibi düÅŸünceler doÄŸru deÄŸil. 

 

Mindfulness pratikleri çok sade ancak etkili pratikler.

 

Mindfulness farkında, bilinçli, uyanık, anlamlı, varoluÅŸla uyumlu bir hayat sürmek isteyen herkesin yapabileceÄŸi yaÅŸamla iliÅŸki kurma yollarından biri. Yapmanız gereken sadece pratik etmeyi hatırlamak ve meraklı, açık bir tutumla kararlılıkla pratik yapmak. 

 

Ancak nasıl ki bir fiziksel aktivite herkese hitap etmeyebilirse, mindfulness pratikleri de size hitap etmeyebilir.

 

Mindfulness pratikleri hızlı çözümler sunmuyor. Mindfulness pratikleri sabır ve kararlılıkla emek gerektiren, deneyimden öÄŸrendiÄŸimiz pratikler.

 

Stresi azaltan, iyi oluÅŸ halini arttıran tek pratik ÅŸekli de deÄŸil. 

 

Bu nedenle mindfulness eÄŸitimlerine baÅŸlamadan önce katılımcılarla bir ön görüÅŸme yapıyoruz. Katılımcının motivasyonunu, zaman ayırıp ayıramayacağını, mindfulness’ın kendisine hitap edip etmediÄŸini anlamak adına bu görüÅŸmeler çok kıymetli. 

 

EÄŸitimler sırasında da katılımcıyı açık ve meraklı bir tutumla, kendini gözeterek pratikleri denemeye davet ediyoruz. Katılımcıyı kendi deneyimini deÄŸerlendirerek iyi gelen pratikleri hayatına almaya cesaretlendiriyoruz. 

2 / Mindfulness zarar verir mi?

Mindfulness pratikleri bazı durumlarda rahatsız edici olabilir. Çünkü pratiklerde tüm deneyimimize dikkat getirip, tüm hislerimizi (hoÅŸa giden, hoÅŸa gitmeyen ve nötr deneyimler) fark ediyoruz. 

 

Bu da travma ve/veya bazı rahatsızlıklar gibi durumlarda rahatsız edici olabilir.

 

Özellikle bazı fizyolojik ve psikolojik rahatsızlıkları olanlar ile tedavi ve terapi süreci devam eden kiÅŸiler için mindfulness pratikleri uygun olmayabilir. Ancak bazı durumlarda destekleyici de olabilir. Bu nedenle mindfulness pratiklerinin size uygun olup olmadığını eÄŸitmen ve doktorunuzla görüÅŸerek deÄŸerlendirmeniz çok önemli. 

3 / Mindfulness ve Meditasyon aynı ÅŸey mi? 

Mindfulness ve meditasyon aynı şey değil.

 

Mindfulness, formel ve informel pratiklerle geliÅŸtirebildiÄŸimiz, hepimizin doÄŸuÅŸtan sahip olduÄŸu bir beceri, zihnimizin bir kapasitesi. 

                  

Meditasyon ise yaptığımız bir ÅŸey. Meditasyon birçok kadim öÄŸretide yer alıyor ve dikkati eÄŸitmek, farklı farkındalık düzeyleri geliÅŸtirmek, zihinde belli bir tutumu güçlendirmek gibi çeÅŸitli amaçlarla kullanılıyor.

 

Mindfulness temelli programlarda ise meditasyon pratikleri, zihnin çalışma ÅŸeklini daha iyi anlayarak, daha neÅŸeli, daha sakin ve daha az acı içinde bir zihin halinde yaÅŸamak amacıyla zihni eÄŸitmek için kullanılıyor. 

4 / Mindfulness’ı kendi kendime öÄŸrenebilir miyim? Bir eÄŸitmenle mi öÄŸrenmeye baÅŸlamalıyım?

Mindfulness pratiklerini kendi kendinize öÄŸrenmemiz elbette mümkün. Kitaplardan, aplikasyonlardan bu pratikleri yapmayı tercih edebilirsiniz. 

 

Ancak bireysel veya grup programlarında deneyimli ve eÄŸitimli bir öÄŸretmenle çalışmanın pek çok yararı var:

 

EÄŸitmen programın sizin için doÄŸru olup olmadığını deÄŸerlendirebilir, sorularınızı yanıtlayabilir. Özenle hazırlanmış pratik yönergeleriyle, açtığı alanla, deneyiminize eÅŸlik ederek sizin güvenli bir ÅŸekilde pratik yapmanızı saÄŸlar. Birlikte öÄŸrenme, biliÅŸsel ve deneyimsel öÄŸrenmeyle birbirinin deneyiminden öÄŸrenme sürecini kolaylaÅŸtırır. 

 

Yapılandırılmış kanıta dayalı mindfulness temelli programlarda mindfulness becerisi birbirinin üstüne eklenerek adım adım inÅŸa ediliyor. Bir eÄŸitmen eÅŸliÄŸinde ve grupla birlikte öÄŸrenme süreci etkin bir biçimde ilerliyor. 

  • Linkedin
  • Instagram
  • substack-icon
  • Facebook

© 2025 by Işıl Erbil 

bottom of page