Hakkımda
Işıl Erbil
Merhaba. Ben Işıl.
Okuyorum, düşünüyorum, geziyorum, keşfediyorum, sorguluyorum, anlamaya çalışıyorum, yaşıyorum, deneyimlerimi, öğrendiklerimi, içimden süzülenleri yazıyor, anlatıyor, paylaşıyorum.
20’li yaşlarımdan beri kendimi, insanı tanıma, anlama, yaşamı anlamlandırma çabasındayım.
40’lı yaşlarımda ise, insan olma deneyimini, hayatı daha geniş bir açıdan görmeye başlayan, benim gibi nefes almakta olan, canı acıyan ve mutlu olmak isteyen insanlara dokunma arzusuyla şekillenen, paylaşmaya, içimi daha çok açmaya başladığım bir hayatım var.
İş hayatında 27. yılımı kutladım 2024 Ağustos'unda. 15 yılım kurumsal hayatta uzman ve yönetici olarak, son 13 yılım ise kendi işim için emek vererek geçti, geçiyor.
38 yaşındayken ciddi bir rahatsızlık geçirdim. “Tekrar hastalanma korkum” ile başa çıkmaya çalışırken mindfulness ile tanıştım.
Bir endüstri mühendisi olarak mindfulness’ın faydalarına ilişkin bilimsel çalışmalar ve kanıtlar beni çok etkiledi. Ve yolum mindfulness eğitmenliğine dek uzandı.
Sonra “mindfulness”ın köklerinin dayandığı Budizm öğretisini çalışmaya başladım.
Ve işim de mindfulness ve şefkati odağına alarak dönüşmeye başladı.
Mindfulness, dharma, şefkat, psikoloji, nörobilim, travma ve yoga konusunda pek çok uzman ve hocayla çalıştım, çalışıyorum.
Bireylere ve kurumlara mindfulness temelli eğitimler, atölyeler düzenliyorum, danışmanlık yapıyorum.
Farkında ve sade bir yaşam için deneyimimden yola çıkarak, nezaket, özen ve şefkatle rehberlik ediyorum.
Yol arkadaşlığım bir kişinin hayatına minicik bir dokunuş yapıyorsa ne mutlu bana...
Bir gün karşılaşmak, tanışmak dileğiyle…
Hoş geldiniz!
Işıl

Beni daha yakından tanımak isterseniz okumaya devam edebilirsiniz:
Uzun yıllar özel sektörde ülkemizin büyük şirketlerinde çalıştım. Teknik alanda başlayan kariyerimi pazarlama yönüne çevirmek için hayallerimin peşinden Amerika’ya gittim. Döndüğümde büyük şirketlerin önemli markalarını yönettim.
İşimi çok seviyordum ama bir şeyler de yolunda gitmiyordu. Ataerkil bir sistemin içinde çok yoğun çalışıyor, bu düzenin çirkin ve yanlış taraflarıyla boğuşuyor, sürekli seyahat ediyordum. Çok stresli ve gergin bir hayatım vardı. Sağlığım bazı sinyaller veriyordu, ama ben onları duymamayı tercih ediyordum. Sonra öyle bir an geldi ki hızlı bir kararla istifa ettim. Artık hayatımı tamamen kendi seçimlerim, hayallerim doğrultusunda yaşayacaktım.
O günkü hayalim beni gıda alanında bir girişimci olmaya yönlendirdi. Ancak maalesef girişimcilik hayatım ciddi bir hastalık tanısı ve tedavi süreciyle başladı. İşim, okuduklarım ve daha önce tamamladığım analitik terapi sürecim beni destekleyerek bu zor dönemi atlatmama yardım etti. Bir süre sonra biraz durdum; ben ne yapıyorum, nereye gidiyorum diye sorgulamalarla dolu yeni bir sürecin ardından KOBİ’lere ve kendi markasını yaratmak isteyen girişimcilere danışmanlık yapmaya başladım.
Hastalık sürecinden sonra, durup kendime yakından baktığım, hayatımı gözden geçirdiğim, sorguladığım, yeni hayaller kurduğum anlar benim için daha da kıymetli hale geldi. Bu sırada tekrar hasta olmaktan korktuğumu, bunun beni kaygılandırdığını fark ettim. Stresin pek çok hastalığın kaynağı olduğunu bildiğimden stresimi yönetebilmek ve daha sağlıklı olmak için neler yapabileceğimi araştırmaya başladım.
2018 yılının başında raflarda karşıma çıkan bir kitapta mindfulness ile tanıştım. Bu konu hakkında okumaya, araştırmaya başladım. Mühendis olduğumdan, mindfulness’ın bilimsel kanıta dayalı faydalarını görünce merakım arttı ve mindfulness’a daha yakından bakmaya ve pratiklerini deneyimlemeye başladım. Hayatıma ufak ufak olumlu yansımalarını gördükçe, deneyimimde derinleşmek için katıldığım MBSR (Mindfulness Temelli Stres Azaltma) programı, mindfulness’ı deneyimleyerek biraz anlamama yardımcı oldu. Bu süreçte bedenimle ve duygularımla daha yakından temas etmeye, biraz daha sakin ve daha huzurlu hissetmeye başladım. Mindfulness’ın deneyimlediğim etkileri merakımı daha da arttırdı.
Bu merak beni European Associations of Mindfulness-Based Approaches (EAMBA)’ın Mindfulness Institute tarafından Türkiye’ye getirilen 274 saatlik MBSR Eğitmenlik Eğitimi’ni almaya yönlendirdi. Eğitimimi Almanya’nın öncü MBSR eğitmenlerinden Psikolog Petra Meibert’ten aldığım supervizyonla Şubat 2021’de tamamladım.
2020 yılında tüm dünyayı etkileyen pandemi döneminde, mindfulness pratiklerim bana çok destek oldu. Bu zorlu dönemin içinden daha sakin, daha esnek ve güçlenerek geçebildim; belirsizlikle biraz daha kolay baş ederek, umudumu kaybetmeden üretmeye devam edebildim. Ve mevcut işim de pazarlama ve marka danışmanlığından mindfulness temelli eğitim ve danışmanlık alanına doğru evrildi.
MBSR Eğitmenlik Eğitiminin ardından pek çok eğitimle pratiğimi ve anlayışımı derinleştirmeye devam ettim.
Oxford Universitesi tarafından geliştirilmiş MBCT-L (Mindfulness Temelli Bilişsel Terapi - Yaşam İçin Mindfulness), Mindfulness ile Tanışma (IM) ve Zıvanadan Çıkmış Bir Dünyada Huzur Bulmak (FPFW) programlarının eğitmenlik eğitimlerini Oxford Mindfulness Foundation’da tamamladım.
Oxford Mindfulness Foundation'da yaklaşık dokuz aya yayılan İşyerinde Mindfulness (Mindfulness: Teaching in the Workplace) programını bitirdim.
Çalışmalarım sırasında travmanın toplumda ne kadar yaygın olduğunu görmeye başladım. Yaptığım mindfulness temelli çalışmaların doğru uygulandığında kişiler için ne kadar dönüştürücü olabileceğini, yanlış uygulamaların ise kişileri yeniden travmatize edebileceğini fark ettim. Travma alanında okumalar yaparken hareketin de sinir sistemimiz için önemini daha derinden kavramaya başladım.
Ve bu içgörüler beni Yoga Alliance onaylı Travma Bilgili Yoga ve Hareket Uzmanlığı Eğitmen Eğitimi’ne yönlendirdi ve Eylül 2024'te yoga eğitmeni oldum. .
Keyifle ve merakla deneyimlemeye, öğrenmeye ve paylaşmaya devam ediyorum.
Aldığım eğitimler ve sertifikalar
-
Şefkat Odaklı Terapiye (CFT) Giriş Eğitimi, Dr. Chris Irons, MindCare Academy, Eylül 2024
-
Travma Bilgili Yoga ve Hareket Uzmanlığı Eğitmen Eğitimi – 200 saat, Yoga Alliance onaylı, Ece Türkmut Dere, Fzt.Dr. Görkem Dizdar, Ela Şeker, Aralık 2023 – Eylül 2024
-
Introducing Mindfulness Eğitmenlik Eğitimi, Oxford Üniversitesi Mindfulness Merkezi (OMF), Claire Kelly, Liz Lord, Mart 2023
-
Mindfulness: Zıvanadan Çıkmış Bir Dünyada Huzur Bulmak (Finding Peace in a Frantic World) Eğitmenlik Eğitimi, Oxford Üniversitesi Mindfulness Merkezi (OMF), Claire Kelly, Leonie Schell, Şubat 2023
-
Introducing Mindfulness (Mindfulness ile Tanışma), Kyndryl, Patrick Kozakiewicz, Şubat 2023
-
Mindfulness Temelli Bilişsel Terapi – Yaşam İçin Mindfulness (MBCT-L) Eğitmenlik Eğitimi, Oxford Mindfulness Merkezi (OMF), Alison Yiangau, Leonie Schell, Ocak-Şubat 2023
-
Mindfulness: Teaching in the Workplace Certificataion – İşyerinde Mindfulness – Oxford Üniversitesi Mindfulness Merkezi (OMF), Susan Peacock, Leonie Schell – Ekim 2022- Mayıs 2023
-
Mindfulness Temelli Bilişsel Terapi – Yaşam İçin Mindfulness (MBCT-L) – Merve Karakuş, Eylül 2022 – Kasım 2022
-
Zihin Eğitiminin Temelleri – Berrak Yurdakul – Temmuz 2022
-
Şefkatin Binbir Yüzü – Sema Demirkan, School of Compassion – Nisan-Haziran 2022
-
Yeni Başlayanlar İçin Zen Budizm – Berrak Yurdakul – Mayıs 2022
-
Sessizlik İnzivası 4 gün – Sema Demirkan, School of Compassion – Nisan 2022
-
Şefkatin Gücü – Prof.Dr. James Doty (School of Compassion) – Nisan 2022
-
Search Inside Yourself – Mindfulness Based Emotional Intelligence for Leaders (Mindfulness Temelli Duygusal Zeka ve Liderlik Eğitimi) – Doç. Dr. Gökçe Bulgan, SIY, Şubat 2022
-
Compassion Cultivation Training (CCT – Stanford Şefkat Programı) – Sema Demirkan, School of Compassion – Asistanlık – Ocak – Şubat 2022
-
Kendini Kabule Giden Yol, Thubten Chödrön – Ocak 2022
-
Mindfulness: Dikkatli Yaşama Sanatı – Berrak Yurdakul – Ocak 2022
-
Korkusuz Kalp – Sema Demirkan, School of Compassion – Ekim 2021 – Haziran 2022
-
Vücudunuz Hayır Diyorsa – Dr. Gabor Mate (Walk of Life) – Eylül 2021
-
Compassion Cultivation Training (CCT – Stanford Şefkat Programı) – Sema Demirkan, School of Compassion – Nisan-Haziran 2021
-
Kendi Terapistin Olmak – Robina Courtin – Mayıs 2021
-
Aktif Şefkat – Dr. Kristin Neff (School of Compassion) – Mart 2021
-
Mindfulness Temelli Öz-Şefkat Programı – Sema Demirkan, School of Compassion – Ocak-Mart 2021
-
Öz Şefkatin Gücü – Dr. Chris Germer – Aralık 2020
-
Yoga ve Mindfulness Uzmanlık Programı – Zeynep Aksoy Advayta Yoga – Kasım 2020
-
Yoğunlaştırılmış Yin Yoga Uzmanlaşma Programı 50 saat – Berivan Aslan Sungur – Eylül-Ekim 2020
-
Mindfulness Sessizlik İnzivası 6 gün – EAMBA Yönetim Kurulu Üyesi Günter Hudasch liderliğinde – Eylül 2020
-
MBSR Teacher Training 274 saat – (IMI Network Global’in uluslararası eğitmenlik standartlarında EAMBA programı – Mindfulness Institute) – Ocak 2020 – Şubat 2021
-
Bireysel Görüşmede Mindfulness – Prof. Dr. Zümra Atalay, Mindfulness Institute – Temmuz 2020
-
Mindfulness Temelli Stres Azaltma (MBSR) Programı – Selin Ilgaz, Mindful İstanbul – Eylül 2019
Detaylı özgeçmişimi görmek isterseniz, LinkedIn sayfamı ziyaret edebilirsiniz.